Syrad jordärtskockssoppa med chips
Ingredienser
Soppa
500
g
jordärtskockor
1
st
gul lök
1
st
vitlöksklyfta
8
dl
vatten
2
msk
grönsaksbuljong
1 msk = 1 tärning
3
dl
syrad grädde
15% eller 30%
salt
svartpeppar
olja
att steka i
gräslök
färsk att toppa soppan med
Jordärtskockschips
2
st
jordärtskockor
rapsolja
salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°.
Tvätta och skiva en eller två av jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla rapsolja på skivorna och salta.
Tillaga i mitten av ugnen tills chipsen fått fin färg (ca 10 min, beror på ugnen)
Skala och skär (slanta) resten av jordärtskockorna i ganska tunna bitar.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull.
Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljong. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka.
Mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden.
Koka upp och peppra.
Toppa soppan med chipsen och gräslök.