Havregrynsgröt

molvigFrukost, Glutenfritt

Skriv ut recept
Havregrynsgröt
Behövs det verkligen ett recept för detta? Se det snarare som inspiration till variation och lite tips för att få i dig mer näring.
Portioner
port
Ingredienser
Portioner
port
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda allt utom banan och bär. Kör några minuter i micro eller på koka upp på spisen. Servera med mosad banan, rostade kokosflingor och bär. Eller något annat. Häll på lite god mjölk 🙂
Receptanteckningar

Bovete
Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört och tillhör samma familj som rabarber, alltså glutenfritt. Det är en gammal gröda som har odlats i flera tusentals år. Bovete växer bäst i fuktiga och kalla klimat och är en väldigt tålig planta. Den är en bra gröda ur miljöhänsyn eftersom den föredrar näringsfattiga jordar och varken besprutning eller konstgödsel förbättrar skörden.
Bovete är ett av få grödor från växtriket som innehåller alla essentiella aminosyror. Detta är bra när du tränar eftersom du får i dig allt som behövs för att kunna bygga muskler. Vidare är bovete mycket lättsmält och rikt på B-vitaminer, kalium, järn, magnesium och fibrer.

Chiafrön
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Solroskärnor
Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman. De har en mild nötaktig smak och kan också användas i stället för nötter i många rätter. Solroskärnor har ett högt innehåll av fleromättat fett och är rika på vitamin E, magnesium, järn och zink.