Portioner |
port
|
Ingredienser
- 1 st rödlök
- 2 st paprika röda
- 4 st morot
- 2 st palsternacka
- 250 g tomater körsbärstomat
- 4 st vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 2 tsk timjan
- 8 dl vatten
- 2,5 msk grönsaksbuljong
- salt
- grekisk yoghurt
- pumpakärnor rostade
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar.
- Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter.
- Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten av det rostade med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos (Tillsätt en del av vattnet om det blir väldigt tjockt). Häll det i en kastrull. Tillsätt (resten av) vattnet och grönsaksfonden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten.
- Kläm ut innehållet ur vitlöken. Mixa med grekisk yoghurt till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med en klick vitlöksyoghurt. Toppa med rostade frön.