Portioner |
|
Ingredienser
Soppa
- 500 g jordärtskockor
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 8 dl vatten
- 2 msk grönsaksbuljong 1 msk = 1 tärning
- 3 dl syrad grädde 15% eller 30%
- salt
- svartpeppar
- olja att steka i
- gräslök färsk att toppa soppan med
Jordärtskockschips
Ingredienser
Soppa
Jordärtskockschips
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Tvätta och skiva en eller två av jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin.
- Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla rapsolja på skivorna och salta.
- Tillaga i mitten av ugnen tills chipsen fått fin färg (ca 10 min, beror på ugnen)
- Skala och skär (slanta) resten av jordärtskockorna i ganska tunna bitar.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull.
- Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljong. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka.
- Mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden.
- Koka upp och peppra.
- Toppa soppan med chipsen och gräslök.